
Každej, kdo mě sleduje na instagramu, si musel zákonitě všimnout, že totálně ulítávám na kavárnách. Kavárnách všeho druhu a v každým městě, kde se častěji pohybuju, mám svý hlavní oblíbence. V Hradci je to Crosscafe a kdyby někdo spočítal poměr crosscafe-insta-fotek a ostatních insta-fotek, myslím, že by to bylo dost zajímavé číslo! K mé ohromné radosti se nedávno otevřeno první Crosscafé na Moravě a to hned v Olomouci! Každý den, co jsem teď ještě v Olo trávila, jsem trávila tam. No a protože Vám pořád jen nějak házím fotky těch suprovejch a fotogenickej věcí, ale nikdy k nim nic moc nepovím, rozhodla jsem se, že tenhle článek už je tak nějak nasnadě.
Chcete vědět, co mi tam chutná nejvíc, co si dám pokaždý a co mě oslovilo za poslední dobu a jestli je vůbec něco, co mi tam nechutná? A zajímá vás, jak chutná kontroverzní produkt Biograffe? Tak čtěte dál!

To, jak chytám srdce do hrnku od kávy, jsem Vám ukazovala už v posledním randomu, každopádně to ale musím zařadit i sem, protože croissant je něco, co opravdu nevynechám NIKDY. Oni ho teda ne vždy mají, ale když ho mají, tak ho mám na talíři já. Já já já jenom já. Ne, ale fakt. Je to prostě nejlepší věc na světě a nikdy jsem nikde neměla lepší!

Vzhledem k tomu, že v Cross není fotogenický jen jídlo, ale taky prostředí, ukážu Vám v tomhle článku i to, jak to vypadá v mý nejoblíbenější hradecký pobočce (máme tu rovnou 3!) a to přímo v areálu vědecké knihovny. Miluju na tom interiéru naprosto všechno. Křesílka na pohodlný odpočinek a pokec s kamarády a vedle toho studijní stoly, lampičky, zásuvky a vše, co je potřeba pro důkladné studium. Není to teda tak uplně pro někoho, jako jsem já, kdo potřebuje totální ticho, aby se dokázal soustředit na učení, ale bakalářku jsem tam třeba napsala v podstatě celou a přes týden je skoro každá židle obsazená pilnými studenty, co tam společně počítají všemožné rovnice.

Ta zeď. Jakože TA ZEĎ! Chápete to? Já ji čtu pokaždý znova a znova a ten nápad mě tak strašně baví, že prostě nerada chodím do toho Crosscafé, kde tahle stěna není - a umíte si představit moji radost, když v Olomouci ji udělali taky?! NEJLEPŠÍ!
Dobrotou, kterou jsem si oblíbila v poslední době, je tenhle lehounkej jablečnej koláč! Já jsem si vždy dávala ten croissant, žejo, ale pak ho měli často vyprodanej anebo jsem byla s někým, kdo byl trošku kreativnější než já a zkoušel každou chvíli něco jinýho a občas jsem dostala i ochutnat. A tak si teď dávám i jiný věci. A piju hlavně sojový frappé, díky Leni!. Nevím proč, ale přijde mi, že spousta baristů neumí udělat dobrý kafe a několikrát jsem byla fakt naštvaná, že jsem si dala velký latté s příplatkem na sojový mlíko a příchuť a nakonec jsem ho nevypila ani půlku, protože to bylo hořký. U frappé se mi tohle nestane a tak je teď jasnou volbou. I to kafe si občas dám, ale už jen když mám fakt chuť na něco teplýho a mám pocit, že mám ten den zrovna dobrou karmu :D
Tvarohovej dort s lesním ovocem nebo malinama je věc, kterou znají návštěvníci Crosscafé asi nejlépe. Nejvíc ho vídám na fotkách a nejvíc ho vídám u lidí na stolech. Nejvíc chvály o něm čtu. Ale já, jakožto člověk typu tvaroh-je-moc-zdravej-takže-určitě-ne-moc-dobrej, jsem si ho dala poprvé až když ho chtěla ochutnat mamka na jednom z našich víkendových dýchánků. A od tý doby jsem ho měla několikrát i sama. Jojooo, občas se sama okrádám o nový dobroty díky svý konzervativnosti.
A ten ledovej čaj! Ten teda taky uplně miluju a dávala jsem si ho i v zimě, když jsem z venku fakt klepala kosu, musela nejdřív vypít kafe, abych se zahřála a pak si dala hezky tuhle ledovou mňamku. Jak magor fakt, však mě už znáte.
A ten ledovej čaj! Ten teda taky uplně miluju a dávala jsem si ho i v zimě, když jsem z venku fakt klepala kosu, musela nejdřív vypít kafe, abych se zahřála a pak si dala hezky tuhle ledovou mňamku. Jak magor fakt, však mě už znáte.
No a šampaňský se samozřejmě běžně nepodává, tohle byla otevíračka olomoucké pobočky!
Zavítaly jsme na ni s Elizou hned po naší poslední zkoušce a náležitě si to užily! Jsem ráda, že jsem jí konečně mohla ukázat, co se mi na tom konceptu tak líbí, protože v Hradci jsem ji brala jen jednou v létě na terasu a tam je to sice taky boží, ale to interiérový kouzlo tomu chybí.
Takže ukázka olomoucké zdi! Prostory v Olomouci jsou fakt báječně vyřešený, je to tak hezký členitý, jsou tam koutky vyloženě na učení, na nějaký randíčkový posezení a i hezky u oken na pokec s kámoškou spojenej s drbáním kolemjdoucích. Nechybí zahrádka přímo před vchodem uprostřed jedné z hlavních ulic a ještě jedna ve dvoře, která pro mě byla prvních pár dní tajemstvím a už se těším, až tam někdy vezmu Andyho (jo, chodím do kavárny se psem!) a posedíme si tam v klidu bez učení!
A tohle prosím, to je ten slavný Biograffe. Představte si kávu s příchutí slaného karamelu a na ní šlechačku posypanou popcornem! Zní to dost divně, co? :D Ne nadarmo to nazývají kontroverzním produktem! Upřímně by mě zajímalo, jestli má někdo koule na to, aby si ho dal. Já jsem se odhodlávala dlouho a nakonec jsem ho ozkoušela právě na olomoucké otevíračce. Překvapilo mě hlavně to, že kombinace šlehačky a popcornu má sakra něco do sebe, protože něco tak zajímavýho a fakt podivně dobrýho jsem ještě neměla. Samotná káva, co mi potom zbyla, už nic moc pro mě není, já si dávám spíš hodně mlíka a do toho trochu kafe, ale pokud máte rádi kafe (sladký kafe, když je tam příchuť, žejo!) jako takový a láká Vás vyzkoušet něco, co jste fakt ještě nikdy neochutnali, rozhodně do toho jděte, mě se sbíhaj sliny ještě teď, jak o tom píšu a to už to je nějaký týden zpátky! A pokud si ho dáte, nezapomeňte mě třeba označit na instagramu, ať vím, jak Vám to chutnalo nebo jestli si už na mý doporučení nikdy nic nedáte :D
Když chci pořádnou snídani (což croissant bohužel opravdu není!), dávám si zapečenou foccaciu s parmskou šunkou a rukolou (ano mami, rukolou, sama to nechápu!!) a rozhodně ji nejvíc moc doporučuju!


Tohle už je naše poslední snídaně s mužem, na které jsme byli minulý týden. Croissant je tentokrát jeho a moje je lehce mázlá dýňová kostka v pozadí, kterou si dávám vlastně taky skoro pokaždý, protože ta pomazánka a ty vařený rajčata v tom - to já prostě můžu v každý situaci!

Uplně poslední tip, co Vám dnes dám, jsou polévky, co jsou každý všední den v době oběda(10-14). Díky tomu, že jsem v Hradci byla jen o víkendech, tak jsem zatím vyzkoušela pouze pondělní a úterní druh (každý den v týdnu je vyhrazet jiné příchuti!) a musím říct, že takhle dobrou a sytou polívku jsem nikde neměla. A jo, uvědomuju si, jak moc trapná už je ta moje chvála a ne, opravdu za tenhle článek nic nemám a píšu ho čistě proto, že mě baví psát o jídle, potřebuju se odreagovat od učení a taky Vám chci samozřejmě dát nějaký dobrý tipy, žejooo! Takže vážení, v pondělí mrkvová se zázvorem a v úterý tomatová s parmezánem a bylinkovým pestem. Jedna lepší než druhá, pro obě bych trhala ruce.
No a už dost, žejo. Snad teď nemáte taky takovej hlad jako já!
A za tak dlouhej článek si určitě zasloužím komentář, ne? Tak pokud máte ještě sílu, napište mi, jestli do Crosscafé chodíte a jestli máte ozkoušený stejný věci jako já, případně jestli máte uplně jiný tipy! Těším se na info!
D.








